Dítě je rodičem dospělého

Paradoxní pravdivost tohoto tvrzení se ukazuje při práci s LIPem.

Naše dětské části, ať už naše prenatální období, dětství v rámci rodiny, nebo dospívání, jsou starší – trvají v nás mnohem déle – než naše “současné já“, které se rodí teď.

A tyto naše starší vnitřní části mají svou moudrost, které, když jsme ochotni se vystavit se vším co přináší, mohou nám něco velice důležitého ukázat o nás samotných a o skutečnosti.

Předpokladem pro to ale je, přestat jim vnucovat svou vlastní vůli a představu o tom, jaké a čím by měly být, nebo před nimi zavírat oči, zachraňovat je, nebo z nich dělat “chudáky“.

Stejně je to podle mě s přírodou a se Životem jako takovým.

Člověk je nejmladší živočišný druh na Zemi, přesto, hlavně ve “vyspělých kulturách“ trpí utkvělou představou, že je moudřejší, než všechny (mnohem) starší formy života.

A místo toho, aby se nechal poučit jejich moudrostí o nich, o životě a o sobě, vnucuje jim svou vůli a využívá je, nebo je často spíše zneužívá.

Pokud je v lidském genomu obsažený celý vývoj života na Zemi, tak, nejen vnější, ale hlavně naše vnitřní příroda si to nenechá líbit.

Pokud chcete, můžete článek sdílet dál

Další články z blogu

Konstelace a LIP

Dneska jsme si trochu povídali s kolegyní s Nelles institutu a kamarádkou Petrou Pejchalovou o konstelacích. A také o tom, co je to fenomenologický způsob

Krása a síla

K seberozvoji jsem se dostal někdy v devadesátých letech díky mým zdravotním potížím, se kterými mi doktoři nedokázali pomoct. Vyzkoušel jsem toho hromady. Něco mi

Život před Životem II.

Jak už jsem psal, psychologie prenatálního období mě velmi přitahovala už dávno před tím, než jsem poznal praktickou práci s LIPem. V LIPu má prenatální